Halaman

Jumaat, 25 April 2014

Brick Mansions - 'Tribute' Untuk Paul Walker dan 'Remake' D-13


BRICK Mansion merupakan sebuah filem aksi yang melibatkan kehebatan seni 'parkour' dan beladiri jalanan yang dilakonkan oleh David Belle dan pelakon terkenal Paul Walker. Apa itu 'parkour'? Parkour ialah seni lompatan dari satu koordinat ke satu koordinat. Tidak kira bagaimana ia dilakukan mengikut kemampuan dan kemahiran seseorang. Ada ia seperti akrobatik. Tidak lupa, filem ini adalah antara 'buah tangan' terakhir buat peminat Paul Walker apabila beliau telah meninggal dunia dalam satu kemalangan ngeri sebelum filem ini ditayangkan.

Untuk makluman, filem ini merupakan versi baru filem aksi Perancis sebelumnya yang bertajuk District 13, diarahkan oleh Camille Delamarre. Filem ini diberi nafas baru dengan sokongan pelakon yang lebih 'ternama' selain Paul Walker iaitu RZA, Robert Maillet dan David Belle sendiri, tetapi saya tidak berapa setuju dengan 'remake' ini sebab menidakkan usaha beberapa pengamal parkour yang berjaya dalam edisi pertama District 13 baru-baru ini.

Sinopsis :
Brick Mansion dikawal oleh ketua yang tidak berperikemanuasian, situasi itu menyebabkan seorang pemuda nekad untuk menumbangkannya. Menyedari ancaman dari pemuda itu, ketua penjenayah tersebut telah menculik kakak pemuda tersebut. Pemuda tersebut cuba menyelamatkan kakaknya tetapi gagal sehingga dia dipenjarakan. Enam bulan kemudian, seorang polis yang menyamar dengan nama Damien telah diberi satu misi penting untuk menyelesaikan kes bom otomatik canggih telah dicuri oleh ketua penjenayah tersebut. Bom tersebut akan meletup dalam masa 24 jam dari masa yang diaktifkan dan Damien kesuntukan masa untuk menyelamatkan keadaan. Oleh itu Damien (Paul Walker) menyarankan polis supaya membenarkan pemuda (David Belle) membantunya untuk menyelesaikan misi tersebut.

Lakonan : Paul Walker, David Belle, RZA, Robert Maillet