Halaman

Isnin, 16 Disember 2013

47 Ronin - Realisasi ‘Dunia Ahli - Ahli Sihir dan Gergasi’


47 RONIN adalah 2013 filem aksi fantasi Amerika mengisahkan fiksyen tentang empat puluh tujuh orang Ronin, iaitu kisah benar sekumpulan samurai pada abad ke-18 Jepun yang ingin membalas dendam terhadap pembunuhan tuan mereka (cerita, drama dan persembahan dramatik lain daripada cerita 47 Ronin ini biasanya dirujuk sebagai Chushingura di Jepun). Dihasilkan oleh Universal Studios, filem ini diarahkan oleh Carl Erik Rinsch dan bintangnya Keanu Reeves, Rinko Kikuchi, Tadanobu Asano, Hiroyuki Sanada dan bakat dari sekolah pelakon Jepun. Penggambaran bermula di Budapest, Hungary pada Mac 2011; kemudian ke Shepperton Studios di London dan berakhir di Jepun. Tarikh siarannya dipindahkan dari 21 November 2012, 8 Februari 2013 dan kemudiannya untuk Hari Krismas 2013.

Sinopsis
Kai orang buangan (Reeves ) telah menyertai sekumpulan ronin yang diketuai oleh Kuranosuke Oishi (Sanada), yang bertujuan untuk membalas dendam terhadap Tuhan Kira (Asano)  kerana membunuh tuan mereka dan menghalau kumpulannya. SekumpulanRronin ini memulakan perjalanan dengan cabaran-cabaran yang akan dihadapinya ialah dengan mengalahkan pahlawan lain yang hebat.Produksi
47 Ronin diarahkan oleh Carl Erik Rinsch berdasarkan lakon layar oleh Chris Morgan dan Hossein Amini. Walaupun filem ini adalah berdasarkan kisah benar daripada empat puluh tujuh Ronin, tetapi ia telah diadaptasi dan dimasukkan unsur-unsur  fantastik, sehinggakan produksi menyediakan set-set besar bagi realisasikan ‘dunia ahli-ahli sihir dan gergasi’ dalam filem ini benar-benar hidup dan wujud. Studio Universal Pictures mengumumkan projek ini pada Disember 2008 dengan pelakon Keanu Reeves dicalonkan sebagai bintang utama. 


Pelbagai rumors telah kedengaran antaranya, ‘Filem ini akan diolah ceritanya dengan mencampurkan unsur-unsur fantasi perkara yang sama dilihat dalam fiem ‘The Lord of the Rings’, dengan adegan pertempuran cekal pertaliannya seperti Gladiator. Universal Studio merancang untuk menghasilkan filem itu pada tahun 2009 selepas menemui seorang pengarah yang sesuai. Pada bulan November 2009, Universal memulakan perbincangan dengan Rinsch untuk mengarahkan filem ini. Untuk Rinsch , ianya merupakan peluang dan debut terbaiknya untuk filem ini.

Pada Disember 2010, studio mengumumkan bahawa filem itu akan dihasilkan dan dikeluarkan pada 3D antara Mac dan April 2011, lima pelakon Jepun telah ujibakat bersama Reeves . Hiroyuki Sanada , Tadanobu Asano, Rinko Kikuchi, Kou Shibasaki dan Jin Akanishi. Diatas keunikan dan kebolehan dalam lakonan mereka, Universal memilih mereka untuk membuat cerita yang lebih sahih dan bukannya memilih pelakon yang akan dikenal pasti di Amerika Syarikat. Universal menyediakan bajet yang besar untuk Rinsch dengan anggaran $170,000,000 walaupun dia kekurangan pengalaman dalam filem seperti yang wartawan ‘The Hollywood’ dianggap sebagai ‘large scale, downright risky-move’. 


Penggambaran bermula pada 14 Mac 2011 di Budapest. Origo Filem antara kumpulan yang menyumbang dana kepada filem ini. Produksi berpindah ke Shepperton Studios di United Kingdom dan berakhir penggambaran tambahannya di Jepun. Reeves berkata adegan yang difilemkan pertama dalam bahasa Jepun untuk membiasakan pelakon dan kemudiannya adegan yang difilemkan lagi dalam bahasa Inggeris. Kostum pelakon telah direka oleh Penny Rose yang berkata, “Kami memutuskan untuk mereka fesyen asas yang selari dengan budaya dan apa yang sepatutnya dibentuk”.

'Reshoot'
Penggambaran semula telah dilakukan di London pada akhir bulan Ogos 2012, ditangguhkan oleh kerana Sukan Olimpik dan debut oleh Keanu Reeves dalam filem Man Tai Chi yang diarahnya sendiri.

Tayangan
47 Ronin pada asalnya dijadualkan akan dikeluarkan pada 21 November 2012, kemudian ditukar tarikhnya ke 8 Februari 2013 kerana menambah baik keperluan untuk kerja-kerja mengenai kesan-kesan visual 3D. Ia kemudiannya ditangguhkan ke 25 Disember 2013, namun di Malaysia ianya akan ditayangkan 19 Disember 2013.

-