Halaman

Rabu, 1 Januari 2014

Nu Image Teruskan Kehebatan Scott Adkins Menerusi Ninja 2 : Shadow of Tear


NINJA : Shadow of Tear (juga dikenali sebagai Ninja II) adalah sebuah filem aksi-‘thriller’ seni mempertahankan diri yang diarahkan oleh Ishak Florence dan dibintangi Scott Adkins, Kane Kosugi, Mika Hijii dan Shun Sugata. Ia adalah sekuel kepada filem Ninja pada tahun 2009. Filem ini melakukan penggambarannya di Bangkok, Thailand dan membuat tayangan perdananya di Fantastic Fest 2013 di Austin, Texas. Ianya turut dikeluarkan untuk dimuat turun melalui iTunes pada 17 Disember 2013 dan dijadualkan cetakan dalam Blu -ray dan DVD untuk umum pada 31 Disember.

Sinopsis
Casey Bowman telah menetap di dojo ninja Koga dan berkahwin Namiko Takeda, yang mana telah mengandungkan anak pertama mereka. Satu hari, semasa membeli-belah loket di bandar, dia telah bergasak dengan 2 orang penyangak bersenjatakan. Kemudian pada malam itu, Casey pergi membeli-belah barang runcit, sewaktu hendak membeli dia terlupa dompetnya tertinggal dirumah, lalu dia bergegas pulang. Setibanya dirumah, alangkah terkejutnya apabila mendapati Namiko mati dibunuh, tekaknya dikelar dengan senjata kawat berduri. Pada hari pengebumian, dojonya dikunjungi oleh bekas pelajar bernama Nakabara, beliau menawarkan Casey untuk berlatih di dojo di Thailand untuk meringankan kesedihannya, tetapi Casey enggan tawaran itu. Teringat akan gaya pertempuran daripada penyangak yang dihadapi tempohari, Casey menyerbu ke dojo Azuma untuk mengetahui hal yang sebenar. Berjayakah Casey mengesan pembunuh isterinya dan siapakah dalang yang sebenarnya... 


Produksi
Pada November 2012, Nu Imej dan Millennium Filem mengumumkan bahawa filem Ninja 2 : Shadow of Tear merupakan filem francais Ninja seterusnya, dengan Ishak Florence kembali ke kerusi pengarah. Manakala heronya, Scott Adkins dan Mika Hijii telah disahkan untuk mengulangi peranan mereka seperti dalam filem yang pertama. Kane Kosugi pula disahkan di laman web beliau bahawa dia akan bermain watak antagonis baru dalam sekuel ini. Fight koreografer Akihiro "Yuji" Noguchi digantikan dengan Cina-Sweden, iaitu seorang artis mempertahankan diri bernama Tim Man (Kill Bill). Penggambaran keseluruhannya selesai di Bangkok, Thailand, pada Februari 2013 dan filem ini menjalani proses pasca penerbitan sebelum 'pelepasan' dijadualkan lewat tahun 2013. Pada Julai 2013, Adkins mengumumkan dalam laman Facebooknya bahawa filem itu secara rasmi dengan bertajuk Ninja : Shadow daripada Tear.

'Reception' (Penerimaan Umum)
Fred Topel wartawan dan pengkritik filem daripada laman CraveOnline memberi pengiktirafan untuk filem ini dengan penarafan mata 7.5 daripada 10 mata maksimun buat sesebuah filem, memetik kenyataahnya seperti berikut, "penuh dan padat dengan adegan pertarungan : satu karya aksi yang benar-benar hebat sama ada Casey yang melakukan atau tidak dalam menentang orang jahat yang jarang ada atau kita saksikan buat filem aksi Hollywood."